Mitä tehdä, kun työhyvinvointi on meillä kunnossa vain puheen tasolla?

Mitä tehdä, kun työhyvinvointi on meillä kunnossa vain ja ainoastaan puheen tasolla? Yksittäiset ihmiset voivat huonosti, marmattavat kuppikunnissa, ja sitä ei oteta vakavasti.

Tärkeä kysymys. Mikä herättäisi työpaikkanne ponnistelemaan yhdessä työhyvinvoinnin eteen? Sillä tavoitteita, suunnittelua ja aikaa työhyvinvoinnin ylläpitäminen tarvitsee. Ja joskus rahaakin.

Kaipaatte muutosta nykyiseen, joten ensimmäinen tehtävä olisi saada sekä johto että muu työyhteisö näkemään muutoksen tarve ja mielekkyys. Tässä herättelyssä tärkeä on löytää hyvät perustelut eri tahoille. Kuvatkaa, mitä hyödytte työhyvinvointiin vaikuttamisesta.

Ylimmälle johdolle uppoavat numerot, arviot ja eurot:

  • Millä eri mittareille toteatte työhyvinvoinnin nykytilaa (vaihtuvuus, työyhteisökyselyn tulokset)?
  • Mitkä ovat työpaikkanne sairauspoissaoloprosentti ja -kustannukset sekä häiriöt perustehtävän hoitamiseen?
  • Miten asiakkaanne arvioivat teidän työtänne, entä henkilöstö työssä viihtymistä?

Esimiesten rooli kirkastaminen työhyvinvoinnin johtamisessa on myös tärkeää. Jokaisella työntekijällä on vastuu kertoa työhyvinvointiin vaikuttavista asioista esimerkiksi työpaikan kokouksissa ja kehityskeskusteluissa. Tarkistakaa myös työpaikanne aloitekäytännöt. Esimiehellä on vastuu ottaa asiat vakavasti ja pyrkiä löytämään ratkaisuja esille tulleisiin toiveisiin.

Kaikki toiveet eivät toteudu, mutta toteutumattomillekin toiveille pitää löytyä perusteet. Marmatuksesta on syytä pyrkiä meistä kunkin eroon. Asioista pitää olla valmis keskustelemaan rakentavassa hengessä ja tekemään parannusehdotuksia.

Työyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen on yhteistoiminta-asia. Oletteko käsitelleet tilanteen työsuojelutoimikunnassa tai muussa työsuojeluyhteistyössä? Kun teette riskien arvioinnin, mukaan lukien psykososiaalisen hyvinvoinnin arvion, päivittäkää niiden perusteella työsuojelun toimintaohjelma. Siihen voitte liittää käytännön tavoitteet ja kehittämissuunnitelman. Myös aikataulusta ja vastuuhenkilöistä kannattaa sopia.

Pirkko Mäkinen
Asiantuntija, työelämän kehittäminen, Työhyvinvointikortti, työterveyshuolto

Lisää aiheesta

Arvioi ja suunnittele työpaikkasi työhyvinvointia edistäviä käytäntöjä Sykettätyöhön.fi-palvelun työkaluilla

Työhyvinvoinnin strateginen johtaminen (pdf)

Työpaikan kehittäminen

Johtamalla työhyvinvointia -keskustelukysymykset (pdf)

 

Päivitetty 10.11.2017 14:11 Julkaisupäivä 23.08.2017 00:00